20-07-04

Vlaamse wetenschappers vinden middel tegen spierziekte

Vlaamse wetenschappers hebben ontdekt dat gentherapie de ongeneeslijke spierziekte ALS kan afremmen. Door ALS (amyotrofe lateraal sclerose) geven de zenuwen geen impulsen meer aan de spieren, die daarna verlammen.

 

De onderzoekers hebben nu een eiwit gevonden dat de levensverwachting met één derde zou verhogen. "We hebben aangetoond dat we het gen dat codeert voor het eiwit VGF, in de spieren kunnen injecteren", zegt Dokter Peter Karmeliet van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie.

 

"Dat eiwit wordt aangemaakt in de zenuwcellen van het ruggemerg. Het zijn die zenuwcellen die aftakelen bij ALS en door dat eiwit VGF te geven kunnen we de ziekte niet helemaal tegenhouden maar toch vertragen".

 

De nieuwe ALS-remmer is uitgetest op dieren. Normaal duurt het nu nog tien tot vijftien jaar voor het kan gebruikt worden bij de mens. De bevindingen van dokter Peter Karmeliet staan in het gezaghebbende internationale vakblad Nature.

 

De zenuwziekte slaat toe bij 1 op de 20.000 mensen en is voorlopig ongeneeslijk. De meeste ALS-patiënten leven niet lang en worden al snel helemaal hulpbehoevend. Sommige zieken sterven al na een jaar, de meeste na drie jaar.


21:41 Gepost door Een :-) Optimist | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.